середа, 26 листопада 2014 р.



Виставка 


Подорож в лялькове дитинство або казка про старого лева


Світ чародійства пригод та казок – виставка від Видавництва Старого Львова, що має назву «Скарби старого лева» тут представлені оригінали картин, що стали ілюстраціями до дитячих книжок. На стінах висять картини, як безпосередньо є ілюстраціями до книжок, більша частина з яких дитячі. Прекрасно доповнили виставку лялечки які тематично не пов’язані з картинами. Перед майстрами було поставлено завдання зробити їх на казкову тематику, щоб вони виглядали як інтелігентні особи з книжкою в руках. Кожен майстер працював у різній техніці одні запікали пластик інші творили на просто застиглому також є вироби сучасної порцеляни, що має назву флюмо. Представлено кілька «Аліс» і в кожного ця лялька різна, зроблена в особливих тонах. Несподіванкою стала робота під назвою «Мрії бібліотекарки», яку зробила Лана Малкова-Мостова. Це десь третя самостійна робота авторки, такий собі різкий професійний стрибок. Це лялька, яка обов’язково запам’ятається, бо викликає в людей справжні живі емоції. Неподалік красується поважний лев, якого зробила Ольга Луців, яка дала майстер-клас по гравіюванню на склі "Вечірній Львів". Він був замовлений спеціально для Видавництва Старого Лева, як символ. Цей лев є досить впізнаваним, оскільки є обличчям даного фестивалю.

Вікова категорія майстрів надзвичайно різна є люди вже досить таки поважного віку, а наймолодшій майстрині поза двадцять. Середній вік приблизно 30-40 років. Основний масив виставки становлять лялечки львівських майстрів, але є звичайно роботи майстрів та майстринь з Києва, Нової Каховки, Кривого Рога, Харкова, Черкас, Запоріжжя. Дехто з учасників відмовився подати свої роботи в останній момент зважаючи на скрутну ситуацію в Україні. Оскільки через все це, можливо, бракувало натхнення, а хтось взагалі був змушений переїжджати.

Організувала виставку львівська мисткиня Оксана Бондарук яка має свою школу мистецтв. Вона як ідейний натхненник, вигадала цей фестиваль, а також співорганізатор Катерина Кирилова, для неї все починалося з того, щоб в такий спосіб показати свої роботи. Це вже друга виставка в Art-e-fakt galereї. Більшість робіт зроблені спеціально для цієї події тут вони дебютують. Бачити щось нове це завжди приємно. Цікавою є також композиція казки «Золотий ключик», де авторка Оля Черних зобразила Буратіно з Мальвіною та їхнім чотирилапим другом Артемоном вже в глибокій старості, показавши тим самим свій творчий потенціал. Практично всі ляльки з дуже глибоким філософським змістом.

Досить колоритно виглядає представлена композиція ляльок з різних порід дерева які виготовило подружжя Сергій та Оксана із міста Суми, які називають себе «Dryad Style». Це люди які, можна сказати, максимально наближені до природи, бо живуть за містом. В орнаменти вкладають всю майстерність та душу, розписуючи свої твори не лише трипільською символікою, але й іншими досить цікавими орнаментами. Щоб відчути їхню силу виріб треба брати в руки. Це непрості ляльки, а обереги, бо кожна деталь не є випадковою, та й саме дерево носить не просту енергетику.

У Art-e-fakt galereї кожен бажаючий міг послухати лекцію "Створи іграшку сам" від творчої майстерні "Сверлик" яку провела майстриня і лялькарка Ольга Луців, а також бажаючі змогли вигравіювати собі на склі щось позитивне, вибирати справді було з чого.

Сьогодні, 21 вересня, відбудеться благочинний аукціон, де буде представлено деякі роботи з виставки, зокрема, це ляльки, книги та картини. Лоти будуть досить таки серйозні та великі. Кошти підуть на потреби хлопців, що зараз перебувають у зоні АТО.

Немає коментарів:

Дописати коментар