понеділок, 17 грудня 2012 р.


Давній весільний обряд
Ой підемо, товаришу,
Там, де жиють бойки.
Там музика дрібно грає,
Скачуть полегойки.

Ми живемо у чудовий, прекрасний час, але, на жаль, не пам’ятаємо свого минулого. Я розкажу вам про один цікавий давній весільний обряд. Зараз майже неможливо знайти жінку, яка б носила чепець. Таких залишилося дуже мало, і то вони вже досить старенькі.
У своєму дивовижно красивому краю я зустріла жінку, яка носить чепець.Мені стало цікаво; з чим це пов’язано І що чепець означає? Вона охоче розповіла про нього.
Коли молодята, після вінчання, сідали за стіл, то приданка знімала з молодої вінок І ставила на голову чепець, а молодий, ніби не хо-тячи, не давав їй цього робити. І одразу ж молоду покривали хусткою.
Чепець - це символ заміжжя. Носили його все життя. Він був зроблений з дерева І мав круглу форму, а також дуже привабливий і гарний вигляд, адже був обшитий красивим полотном, до якого прикріпляли кольорові стрічки. Стрічки були дуже довгими І звисали аж до пояса, його завжди одягали під хустку.
Я зачаровано слухала розповідь доброї бабусі, а вона, згадуючи свою молодість, приємно І мило усміхалась. Закликаю молодь не забувати свого минулого, бо без минулого немає майбутнього.
Іванна ФЕДЬКО, с. Либохора.
Газета "Бойківщина" №21,2012


Подробнее http://turka-ua.net/publ/3-1-0-410#.UM8QDm-P5Ok#ixzz2FJOA7OYS
Under Creative Commons License: Attribution

Немає коментарів:

Дописати коментар