субота, 15 грудня 2012 р.

Свято як воно є


Місяць грудень дає початок всім зимовим святам, як кожного року несуть у собі таїнство благодаті. Цього тижня -13 грудня всі, а особливо молоді дівчата та хлопці, святкували Андрія.
В світі - це день мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христових - Андрія Первозванного. Ще воно збігається з язичницьким святом Калити. У цей день прийнято ворожити на долю, на щастя.
У ніч з 12 на 13 грудня дівчата збиралися на вечорниці, пізніше до них приходили хлопці. Дівчата перешкоджали їхньому приходу, але потім запрошували до гостинного столу. Зазвичай в цю пору хлопці ходили бешкетуючи та заглядаючи у вікна будинків, розмальовуючи чужі двері.
Як святкували студенти?.
Найцікавіші події цього неперевершеного дійства відбувалися | у стінах уже рідного їм університету. Спочатку студенти влаштували невеличкий вступ, у якому показали всі давні тра диції, обряди, звичаї. Потім влаштовували різні конкурси, в яких брали участь дівчата та , хлопці: лущення насіння на, швидкість, з’їдання яблука, не торкаючись його руками, заплітання коси, а на завершення всіх конкурсів було частування всіх присутніх на вечорницях смачними варениками та хрустиками з узваром. Закінчилось свято гарною козацькою піснею у виконанні парубків-студентів.
Що не кажи, а традиції, хоч і на деякий час забулися, зате сучасна молодь намагається відновити їх, тому що жити і повертати у життя давно забуту історію весело і цікаво. Як кажуть у народі: «Все нове - це добре забуте старе», а вечорниці на Андрія - це взагалі скарбниця людських вигадок, забав і веселощів. Дуже приємно, коли спитаєш про старовину в молодшого покоління і вони з упевненістю відповідають, що знають ці традиції ворожіння і можуть поділитися з тобою кумедними історіями, які траплялися з ними в цю магічну ніч.
Давайте щиро шанувати те , що залишили нам предки, бо, зберігши свої традиції, ми збережемо самобутність і колоритність цікавого, веселого українського народу.


Подробнее http://turka-ua.net/news/2012-12-15-922#.UMzjCW-P5Ok#ixzz2F9jskRk1
Under Creative Commons License: Attribution

Немає коментарів:

Дописати коментар